Khorbs Cave Qeshm

غار خربس قشم

1 تیر 1401

9 دقیقه زمان مطالعه

بدون دیدگاه

غارها، یکی از پدیده‌ های زیبا و شگفت انگیز دوره‌ های زمین‌ شناختی بشمار می روند. غار زیبای خربس هم نمونه ‌ای از این پدیده‌ های طبیعی می باشد که بعنوان یکی از بهترین جاذبه های گردشگری قشم شناخته می شود؛ این جاذبه در پانزده کیلومتری قشم، درست در سمت راست جاده قشم به روستای خربس و روستای رمچاه قرار گرفته و نیز در دل ارتفاعات روستای خربس، آثاری از معماری صخره ‌ای قابل مشاهده هستند که به عقیده بعضی از محققین، ” نیایشگاه پیروان مهرپرستی و یا پرستشگاه آناهیتا (خدای آب) “ بوده اند. توجه داشته باشید که ما در کشوری زندگی می ‌کنیم که به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقلیم خاصش، دارای تاریخ پرفراز و نشیب و شنیدنی می باشد. در نقاط مختلف این خاک، آثار و دیدنی ‌های بی ‌نظیر و فوق العاده ای وجود دارد که اکثر آن ‌ها برای مردم ایران نا شناخته و غریب هستند. یکی از این مکان ‌های دیدنی و تأمل ‌برانگیز در سفر با تور قشم همین غار خربس در جزیره است که با معماری صخره ‌ای و منحصر به فرد خود، گوشه‌ ای از تاریخ این مرز و بوم را روایت می ‌کند.

 

غار خربس به عجایب هفتگانه قشم هم شهرت دارد و در لا به لای تپه های مرجانی کوچک و بزرگ بر دامنه کوهی مشرف بر ساحل جنوبی جزیره قشم قرار گرفته است.

معرفی غار خربس جزیره کیش

اگر با تور قشم به این جزیره رویایی و زیبا سفر کردید از غار خربس که یکی از دیدنی های قشم است، حتما بازدید کنید. این غار در اثر گرداب و تخلیه ماسه‌ ها از حفره سنگ‌ های شگفت انگیزی به وجود آمده و در بین اهالی قشم به ” غار خربز ” نیز شهرت دارد. دسترسی راحتی دارد و برای دیدن آن باید به آدرس 15 کیلومتری شهر قشم و سمت راست جاده قشم بروید و به روستای خربس و روستای رمچاه برسید، با حرکت در این مسیر بر سینه کوهی، غاری مشرف به دریا و دشت میانکاسه را خواهید دید که به شکل دایره‌ وار و به صورت تپه‌ های کوتاه و بلند مرجانی خودنمایی می کند. همچنین عمر غارها در ایران بسیار طولانی است و مهمتر اینکه قدمت غار را نیز باستان شناسان به دروه‌ مادها نسبت داده ‌اند. به عقیده بعضی از محققان این غار در گذشته کاربردهای متنوعی اعم از نیایشگاه پیروان مهرپرستی برای ستایش الهه میترا و پرستشگاه آناهیتا (خدای آب)، محلی برای نگهدارى استخوان‌ هاى مردگان (استودان)، مکانی امن برای پناه کودکان و زنان و کهنسالان دشت خربس هنگام یورش دزدان دریایی داشته است و امروزه به یک جاذبه مهم قشم تغییر کاربری داده است. هنگام بازدید از غار خربس مجموعه‌ اتاق ‌هایی را می بینید که با راهروهاى باریک به همدیگر راه پیدا کرده اند که در نهایت به تالار مرکزى بزرگی می رسند. این تالار 25 متر مربع مساحت را به خود اختصاص داده است و در گذشته محلی برای اجتماع بومیان بوده و جالبه بدونید که طاقچه‌ های آن جهت روشنایی جاچراغى کوچکی وجود دارد که زیبایی خاص و منحصر به فردی به این فضا بخشیده است. در زاویه‌ هاى تاریک و حفره‌ هاى زیرین غار خربس خفاش‌ هاى دم موشى دیده می شوند که در امنیت کامل به زندگی خود ادامه می ‌دهند و خطری برای  کسی ندارند. در ادامه لازم به ذکر است که هنرمندان و سنگ ‌تراشان در دوره کنونی در سمت راست غار خربس دالان ‌هایی جدیدی تراشیده ‌اند و بر روی دیواره غار نقاشی‌ هایی را با الهام از هنر و زندگی دوران باستانی و تصاویر سمبلیک و رمز آلود حک شده که جلوه ای نو و شگفت انگیزی به این مکان تاریخی – طبیعی هدیه کرده است. همچنین بر فراز دهانه این غار یک جفت عقاب ماهیگیر که از عقاب‌ های نادر و مرغوب جهان بشمار می روند، هم لانه گزیدند و از همسایگان همیشگی  و دائم این اثر ملی ثبت شده محسوب میشوند.

درباره غار خربس قشم و جاذبه های منحصر به فرد آن کلی حرف برای گفتن داریم. مثلا این غار یکی از متفاوت ترین نقاط دیدنی و نشانه های تاریخ پربار جزیره قشم بشمار می رود و همچنین اینکه یکی از جاذبه های گردشگری متفاوت ایران زمین کلی توریست و گردشگر را مجذوب خود کرده و در امتداد رشته کوه های زاگرس قرار گرفته که به شیوه ای محل اتصال کوهستان و دریا هم میباشد. به گفته بسیاری از محققان، غار خربس تاریخی کهن و دیرینه ای به همراه دارد که قدمت طولانی آن به دوران حکومتی مادها برگشته و از آنجایی که بسیاری از تاریخ شناسان این غار را به عنوان یکی از پدیده های شگفت انگیز دوران زمین شناختی نامبرده اند؛ لذا هر ساله کلی مسافر و گردشگر، یک روز تفریح و گردشگری خود را به دیدن این غار و جاذبه های تماشایی خارق العاده اش اختصاص می دهند. 

لازم به ذکر است که این غار که به عجایب هفتگانه قشم هم شهرت دارد در لا به لای تپه های مرجانی کوچک و بزرگ بر دامنه کوهی که بر ساحل جنوبی جزیره قشم مشرف است جای خوش کرده و پیشنهاد می کنیم از دیدن آن غافل نشوید. باید گفت که این غار به دست بشر ساخته شده که در گوشه کنار آن معماری های دیدنی به چشمتان می خورد با وجود هزاران سال متمادی، این غار هنوز هم ظاهر باستانی خود را به بهترین و مطلوب ترین شکل ممکن حفظ کرده است. در ضمن شاید با ورود به این منطقه و دیدن ظاهر ساده و کاملا معمولی این غار اندکی توی ذوقتان بخورد ولی پیشنهاد ما این است که پیش بروید و تک تک جاذبه های آن را ببنیید. شما علاقه مندان به محض اینکه وارد دالان های غار شدید و تعدادی از پله های آن را پشت سر گذاشتید از فکر خود پشیمان می شوید. در پای دهانه این غار دست کنده برکه هایی ساخته شده که تمامی آب باران در آن ها جمع میشوند. این برکه در تمامی روزهای سال به جز مواقعی که باران نمی بارد آب دارد. با این توضیحات به محض ورود به داخل غار خنکی دلچسب و مطبوعی به صورتتان می خورد و این می تواند یک استقبال گرم از طرف این جاذبه متفاوت گردشگری برای شما بازدید کنندگان باشد.

 

تاریخچه و معماری غار خربس

غار خربس که از بیرون ساختار ساده و کاملا طبیعى و زمین‌ شناختى خود را بعد از این سالها همچنان حفظ کرده‌ است، از درون با مجموعه دهلیزها و تالارها و اتاق ‌های گوناگون به ابعاد  5/5*4 متر و چشمه ‌ها و روزنه ‌های مختلف نشان دهنده حضور مردمانی از دوره‌ های کهن در این جزیره می باشند. کاملا مشخص است که دست آدمیان با ‌مرور زمان و به‌ منظور کاربردهای مختلف از آن، شکل و ظاهر این غارها و دیواره ‌های آن ‌ها را دگرگون ساخته است و مهمتر غارها را مناسب نیازهای خود درآورده اند. این غارهاى دست‌ کنده، مجموعه‌ اى از حفره‌ هایى بوده که با راهروهاى باریک به همدیگر منتهی می شوند. همچنین در تالار مرکزى که محل تجمع بوده، دو طاقچه کوچک جاچراغى نیز ساخته شده و نیز در پاى دهانه این غارها برکه ‌اى براى نگهدارى آب باران تعبیه شده که اکثر ایام سال (در صورت بارش باران) آب دارد. در سمت راست این غارها و در امتداد دیواره بلند زیارتگاه شاه شهید، دهلیزها و دالان ‌هایى نو به دست سنگ تراشان هنرمند روزگار کنونى در دل کوه تراشیده شده است، تا به عنوان الگویى تازه به شناسایى غارهاى اصلى کمک کنند. در درون این غارهاى جدید و دهلیزها نقش ‌هایى با الهام از طرح‌ هاى باستانى کندکاری شده که همه آنها از جلوه باستانى و حالتى رمزگونه و نمادینی برخوردار هستند.

 

امکانات غار خربس قشم

بدون شک امکانات موجود در هر جاذبه گردشگری اولین موضوعی است که بیش از هر چیز دیگری توجه گردشگران و مراجعه کنندگان را به خود جلب می کند. می توان گفت امکانات موجود در جاذبه های مهم هر مقصدی، می تواند به عنوان یک عامل موفقیت آمیز در صنعت توریستی و گردشگری در هر مکانی به لحاظ اقتصادی معرفی بشود و قسمت مهم و اعظمی از درآمدهای بسیاری از مکانهای توریستی را تامین سازد؛ اما تمامی این صحبت ها نیز در مورد غار دیدنی خربس قشم نیز صادق است؛ زیرا در این غار نیز می توان به تمامی امکانات زیر براحتی دسترسی پیدا کنید.

 

  • سرویس بهداشتی های منظم و پاکیزه با امکانات بهداشتی عالی
  • مغازه ها و غرفه های گوناگون و متنوع برای خرید خوراکی و صنایع دستی قشم
  • وجود یک مکان مناسب در جلوی درب ورودی غار برای پارک و توقف ماشین ها

راه های دسترسی به غار خربس قشم

غار خربس قشم یکی از مکان های دیدنی پر بازدید در جزیره قشم این روزها جزو پرطرفدارترین مکانهای این جزیره است که در 15 کیلومتری این شهر و سمت راست جاده آن قرار دارد. هم جواری این مکان ارزشمند با شهر تاریخی خربس نشان می دهد که در زمان هایی، یک تمدن بزرگ و پیشرفته همچون مادها و ساسانیان در جزیره همیشه زیبای قشم زندگی می کردند و نیز شایان ذکر است که این غار از لحاظ ظاهری و ساختار اولیه شباهت های زیادی به دخمه های ساخته شده در آذربایجان، کردستان، لرستان، بوشهر، اهواز و شوشتر دارد و بسیار هم دیدنی هستند. تنها راه دسترسی به غار خربس قشم این بوده که باید حتما وارد جاده قشم به سمت روستای دیدنی رمچاه بشوید و بعد از آن در طول راه تابلوهای راهنمایی به سمت غار تعبیه شده اند که به راحتی شما را به سمت این غار هدایت می کنند و در آخر زمان بازدید از این غار هر روز از ساعت 8 صبح تا غروب آفتاب است و هزینه ورودی بازدید تنها 2000 تومان می باشد

 

  • آدرس: استان هرمزگان، جزیره قشم، 15 کیلومتری سمت راست جاده قشم

نظرات

  • با ارسال نظر،‌در بهبود کیفیت محتوای بلاگ سلام پرواز سهیم باشید.
  • نظرات شامل الفاظ رکیک، توهین، و محتوای تبلیغاتی تایید نخواهند شد.
  • نظر شما پس از تایید توسط تیم سلام پرواز، در وبسایت نمایش داده خواهد شد و در صورت ارسال پاسخ به صورت پیامک به شما اطلاع رسانی می‌شود.
مشاوره و خرید تور